2022 | SAVAITGALIO STOVYKLA MOTERIMS - VIDINĖS HARMONIJOS IR ENERGIJOS ŠALTINIS

Savaitgalio stovykla moterims – vidinės harmonijos ir energijos šaltinis

VšĮ Pilietiškumo ugdymo akademija šiemet pirmą kartą organizavo būtent moterims skirtą stovyklą „Moterų draugystės ir bendrystės jėga pliusų sistemoje“, kurioje nedideliame dalyvių rate, gamtos apsuptyje, moterys kūrė jaukią bendrystės atmosferą, dalijosi patirtimis. Susitikti skatino didelis noras tobulėti ir patirti naujų įspūdžių.

 

Blogas oras negąsdino, nors žvarbokas lietus ir tapo šiokiu tokiu iššūkiu, privertusiu koreguoti planus ir adaptuotis prie aplinkybių, jis tapo ženklu, kad neišsprendžiamų problemų nėra. 

 

Stovyklos ašimi tapusi diskusija „Trys aukos veidai“ apie tai, kaip atpažinti Agresorių-Gelbėtoją-Auką, apie tai, kad šiame trikampyje aukos yra visi, nuolat keičiasi tik jų veidai, sujaudino ir suartino į ją įsitraukusias moteris, kas tik patvirtino pasirinktos temos aktualumą. 

 

„Drauge aptarėme daugybę dalykų. Būna, sukamės toksiškų santykių rate ir kažkodėl iš jo neišeiname. Dėl to blogai jaučiamės, kartais pratrūkstame, gėdijamės, kaltiname save, bet bijome keistis, nemokame brėžti ribų, gerbti savęs, pasakyti NE. Savo jausmų, atsiradusios sumaišties nedrįstame pripažinti, juo labiau atskleisti kitiems, net artimiausiems žmonėms, ką jau kalbėti apie kolegas juk visuomenėje įprasta atrodyti nepriekaištingai, antraip gali būti pasmerktas. Taip patenkame į Aukos-Agresoriaus-Gelbėtojo trikampio pinkles ir, būdamos net ir labai sąmoningos, vis tiek įstringame. Jausmas ne daiktas, nepaimsi ir neišmesi. Taigi, ši stovykla būtent apie tai, kaip su viskuo išbūti. Nieko nemokant, priimant, palaikant ir gerbiant. Galime neigti, šypsotis nuotraukose ir apsimesti, kad viskas gerai, bet tai nėra tikra ir nuoširdu. Blogai būna visoms, pačioms stipriausioms ir pačioms gabiausioms, nes visi esame tiesiog netobuli žmonės, gyvenantys netobulame pasaulyje. Kartais labai laimingi, o kartais liūdni, pikti, nusiminę ir net stipriai sužeisti. Viskas, ką jaučiame, yra normalu, tačiau kartais labai sunku tuos jausmus priimti ir su jais išbūti. Priimti save ir kitą netobulą yra didelis darbas. Ir viso to reikia mokytis, o drauge visada lengviau“, – svarstė stovyklos organizatorė Jolita Kuncaitienė. 

 

Stovykloje nebuvo lektorių, joje niekas nieko nemokė, atvirai kalbėdamos, analizuodamos situacijas, dalydamosios patirtimi vienos mokėsi iš kitų. Linksminosi, žaidė, užmarštin nustumdamos slogesnius prisiminimus ir buities rutiną, mėgavosi gamta ir bendryste. Stovyklos programa su komandiniais žaidimais, užduotimis, bendru maisto gaminimu ant laužo ar pasivaikščiojimu po mišką, vakarojimu žvakių šviesoje skambant gitaros akordams, maudynėmis burbuliniame karšto vandens kubile nebuvo privaloma, moterys galėjo rinktis sau patinkantį ar nuotaiką atitinkantį poilsį – kai kurios tiesiog mėgavosi gamtos teikiama ramybe. Čia niekas nepasigedo dailių suknelių ir lūpų dažų, aukštakulnių ar vardinių rankinių, nereikėjo ir kaukių, kuriomis žmonės paprastai dengiasi Stovykloje buvo svarbūs kiekvienos norai ir jausmai. 

 

Žvaigždėtas dangus, draugiškų moterų kompanija, šilta arbata ir laukinė gamta, suteikė ramybės ir vidinės harmonijos pilnatvę. Buvimas kartu, pasitikėjimas, atvirumas, dėkingumas už viską, ką turime, ir net už tai, kad esame, įkvėpė siekiams gyventi geriau ir prasmingiau. 

 

Pliusų sistema suveikė nepriekaištingai! Tuo įsitikinusi aptartojo renginio iniciatorė J. Kuncaitienė kviečia moteris bičiuliautis, pasitikėti bendrystės galia ir jungtis prie stovyklą jau išbandžiusios grupės.

 

Jolita Kuncaitienė