2020 | Šakių apylinkėse vėl praūžė Jaunųjų pasieniečių vasaros stovyklos (I)

Trečius metus iš eilės rugpjūčio mėnesį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnė Jolita Kuncaitienė – Jaunojo pasieniečio būrelio (JPB) nariams ir kitiems jauniems žmonėms besidomintiems pasieniečio profesija, organizavo vasaros stovyklas. Šiemet prie vasaros stovyklos organizavimo prisijungė ir jaunieji šnipiškiečiai iš Vilniaus „Šnipiškiečių namų“ asociacijos.

Sulaukus didžiulio susidomėjimo, šiais metais stovykla buvo organizuota 2 pamainomis, suskirstytomis pagal vaikų amžiaus grupes. I-oje  pamainoje rugpjūčio 5-9 dienomis dalyvavo 14-20 metų amžiaus jaunuoliai, II-oje, vykusioje rugpjūčio 10-14 dienomis, – 8-13 metų paaugliai. Iš viso stovyklą aplankė virš 50 jaunuolių.

Kadangi stovyklautojai per 3 metus spėjo pamilti stovyklos vietą, čia sukūrė ir savas tradicijas. Visi, kaip jau įprasta, rinkosi Šakių rajone, atokiau nuo gyvenviečių esančioje vietovėje, puikiai tinkančioje aktyviai jaunų žmonių veiklai. Privatumas ir laisvė buvo įvardyti kaip didžiausi šios vietos privalumai, ir visai nesvarbu, kad toli nuo sostinės. Čia kiekvienas medis, kampas, upelio vingis jau turi savo pavadinimą ir istoriją.

Kaip ir kasmet, renginys buvo nekomercinis projektas: stovyklavietė suteikta nemokamai, vadovai ir specialistai dirbo su vaikais savanoriškai, o stovyklautojams reikėjo padengti tik papildomas išlaidas.

Pirmojoje –  vyresniųjų stovykloje, dalyviams buvo sukurta ir jau spėta pritaikyti motyvacinė sistema. Dalyvavę ankstesnėse stovyklose ir gerai pasižymėję jaunuoliai turėjo galimybę tapti jaunesniųjų lyderiais, organizuoti jiems kai kuriuos užsiėmimus, prižiūrėti tvarką ir pasidalinti su jais savo turima patirtimi. Ši žinia skatino visus pasitempti ir siekti grupės vadovo pozicijos.

Šįmet vyresniųjų lyderiais tapo Ana Barsakaitė ir Justinas Kazimirėnas. Jie atvyko į stovyklą ne tik stovyklauti, bet ir pasidalinti savo patirtimi, kadangi abu visai neseniai pabaigėPasieniečių mokyklą ir tapo VSAT pareigūnais. Paskirti dirbti į Vilniaus pasienio rinktinės Lavoriškių ir Padvarionių pasienio užkardas. Prisiekę tarnauti Tėvynės labui, su ugnele akyse pasakojo, ką teko patirti studijuojant ir kokius pirmuosius įspūdžius patyrė tarnybos metu. Jaunuoliams, ketinantiems tapti pasieniečiais, tai buvo puiki proga gauti atsakymusį jiems rūpimus klausimus susijusius su mokslais Pasieniečių mokykloje.

Neseniai pasieniete tapusi A. Barsakaitė, dar praeitais metais buvo JPB narė ir stovykloje įveikė tamsos baimę. Dabar teigia, kad neįveikiamų dalykų nėra, tik reikia nesustoti ir vis bandyti bei visų savo tikslų siekti iki galo.

Ilgamete patirtimi taip pat dalinosi ir Laura Armalytė, kuri kuravo JPB nuo pat įsteigimo, buvo visų šių renginių aktyvi iniciatorė, o į stovyklą atvyko jau pateikusi atrankos dokumentus į Pasieniečių mokyklą

Su jaunaisiais pasieniečiais kartu stovyklavo bei patirtimi dalinosi VSAT Varėnos pasienio rinktinės Gintaro Žagunio pasienio užkardos pareigūno sūnus, praktinio šaudymo čempionas Donatas Cimoš. Vaikinas buvo pavyzdys visiems, ne tik dėl taiklaus šaudymo, bet ir dėl drausmingumo, darbštaus bei atsakingo būdo. Plačiau apie šaulio Donato pasiekimus skaitykite – nuorodoje.

Stovyklų programa skirta susipažinti su pasieniečių darbu, tad didžiausias indėlis buvo savanorių pasieniečių. Tačiau programą paįvairino kviestiniai svečiai, daugiausia iš įvairių jėgos struktūrų.

VSAT Specialios paskirties skyriaus Pagėgių komandos pareigūnai abiejų stovyklos pamainų vaikams pademonstravo surežisuotą kontrabandininkų, kurie nepakluso teisėtiems pareigūnų reikalavimams sustoti, sulaikymą. Šiai operacijai panaudojo „ežį“, ginklus, antrankius bei savigynos veiksmus. Vėliau pasakojo apie tarnyboje naudojamus ginklus, specialiąsias priemones bei ekipuotę, dalinosi patirtimi apie ypatingus įvykius darbe ir įvairius sulaikymus.

Abiejose stovyklos pamainose dalyvavo ir didelį savo patirties bagažą apibendrino VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Tomas Žvirblis. Jis stovyklautojams vedė paskaitas apie kriminalinės žvalgybos pareigūnų darbą, modeliavo realias situacijas, kurių metu jaunieji pasieniečiai turėjo organizuoti tarnybas, užsimaskuoti, perduoti informaciją nebylaus valdymo signalais, palaikyti radijo ryšį ir sulaikyti įtariamus pažeidėjus, o taip pat pagarbiai su jais bendrauti. Pratybas Tomas organizavo kartu su VSAT Aviacijos valdybos Eskadrilės orlaivio vadu Kęstučiu Kuncaičiu, o vaikai turėjo puikią galimybę pritaikyti visas teorines žinias praktikuodamiesi.

Kęstutis pasakojo apie aviacijos veiklą, pristatė jaunuoliams mažai žinomą specialybę „pasienietis-lakūnas“, pasidalino darbo pasienyje gerąja patirtimi, supažindino su žemėlapiais, pristatė orientavimosi gudrybes, organizavo pėsčiųjų bei orientacinius žygius, tikrino vaikų ištvermę, vedė mankštas, sukūrė kliūčių ruožą per upelį ir ragino visus drąsiai jį įveikti savarankiškai. Laisvu laiku suburdavo jaunimą tinklinio aikštelėje ir ragino pakovoti už kamuolį.

Stovyklos iniciatorė J. Kuncaitienė, paaugliams vedė prevencines paskaitas ypač aktualiomis temomis apie kovą su prekyba žmonėmis, nepilnamečių įtraukimą į nusikalstamas veikas bei pasekmes jose dalyvaujant. Taip pat pasakojo apie pasieniečio profesiją bei įvairias situacijas darbe. Pasienietė kuravo visus stovyklų organizacinius klausimus, kiekvieną išklausė ir ramino, jei reikėjo – guodė ir palaikė.

Daugiau apie Jaunųjų pasieniečių stovyklą skaitykite – antrojoje pranešimo dalyje, kuri pasirodys penktadienį.

Straipsnį pagal https://www.jpb.lt/ informaciją parengė Jolita Kuncaitienė 

Nuotraukos – stovyklos dalyvių.